Sådan startede det

Fodbolden er noget der har været tæt på, lige siden hun var lille. Med 2 fodboldtosser til storebrødre, en spansk far der sammen med sine venner altid så “dong-bold” og hun selv, en kort tid, var del af et fantastisk fodboldhold for kvinder da hun var 20 år gammel.

Fra friske kvinder til syge mænd

I 2014 (altså 20 år efter den første fodboldkamp) savnede hun fodbolden, men vidste at turneringsbold ikke var noget for hende. Derfor startede hun, som 40-årig og med hjælp fra en god ven, et fodboldmotions hold voksne kvinder som viste sig at være en succes. Konceptet der blev trænet ud fra var et nyt koncept der var udviklet på baggrund af diabetes patienter. Maria satte sig for at undersøge denne diabetes baggrund nærmere. Hun brugte sit netværk, og fik hurtigt sat et projekt i søen. “Fodbold for kronisk syge mænd 60+”.

Projektet varede i 3 måneder med støtte fra forskellige sider. Dog gik det hurtigt op for Maria, at konceptet hverken var tilpasset den målgruppe hun stod med, og heller ikke særligt relevant for målgruppen. Hun besluttede sig derfor at udviklet noget nyt!

FodboldMotion tager form

Da de 3 projektmåneder var gået, stod holdet til at skulle stoppe. Der var ikke mere støtte, ikke flere penge men nogle deltagere for hvem fodbolden (igen) var blevet noget særligt. Et fællesskab som de ikke ville undvære. Det betød virkelig meget for dem at have dette fællesskab. Mændene på holdet var meget forskellige. Nogle havde hjerteproblemer, nogle havde kræft, KOL, diabetes og rygproblemer, men fælles for dem alle var, at de nu var en del af et fællesskab, som ingen ønskede skulle slutte. Maria kunne ikke få sig selv til at lade holdet stoppe. At skulle se mændene i øjnene og sige at det her skulle vi ikke mere, det gav ingen mening. Hun tog sagen i egen hånd.

Træningen fortsatte uden nogen form kontekst. Som Maria sagde: “Det vigtigste er at vi kan fortsætte vores særlige fællesskab, så må alt andet komme bagefter”.

Holdet fortsatte i 4 år, og sideløbende udviklede Maria konceptet FodboldMotion. Med udgangspunkt i kronisk syge mænd og flere løbende projekter med andre udsatte målgrupper, lykkedes det at lave et koncept, som skaber sunde og vedvarende fællesskaber, med udgangspunkt i fodbolden.